Hur undviker jag att bli sjuk?
Smittdosen för att en människa ska bli sjuk är mycket låg, tio till hundra bakterier kan räcka. Därför kan bakterien smitta på många sätt: vid kontakt med infekterade djur, direkt från miljön, via badvatten och livsmedel. God hygien, både vid kontakt med djur och vid tillagning av livsmedel, är därför den viktigaste åtgärden för att förhindra sjukdom.
Om jag smittas – vad händer?
Sjukdom med ehec ska anmälas enligt smittskyddslagen. Information om smittsamma sjukdomar, deras prevention och kontroll samt riktlinjer och rekommendationer för smittskyddsarbete finns hos Smittskyddsläkarföreningen.
Om du misstänker att du har smittats bör du kontakta sjukvården.
Undvik smitta – råd från Livsmedelsverket
Information om ehec-bakterier i mat finns hos Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket ger även användbara råd om hur du kan skydda dig mot livsmedelsburen smitta i detta videoklipp: