Varifrån kommer ehec-smitta?
Varifrån kommer då enterohemorragisk E. coli (ehec)? Idisslare kan bära på en mängd olika E. coli-bakterier. En del av dessa kan bilda gifter, så kallade shiga-toxiner, och därmed vara potentiella ehec-bakterier. Ehec finns över hela världen och kopplas framför allt ihop med nötkreatur, men kan även förekomma hos får, getter och hjortdjur. Bakterien finns i tarmen hos infekterade djur. Djuren blir inte sjuka, men sprider bakterierna till miljön. Eftersom smittdosen för att en människa ska bli sjuk är så låg – man behöver bara få i sig 10 till 100 bakterier – kan bakterien smitta på många sätt. Att klappa kalvar, bada i hav eller sjöar där djur kan gå ned i vattnet, att ha en picknick där kor eller får gått och betat eller att dricka opastöriserad mjölk är kända smittvägar. Ibland orsakar förorenade livsmedel stora utbrott, till exempel genom kött som inte hanterats rätt. Ehec har även hittats på grönsaker och frukter som förmodligen har förorenats vid bevattning med förorenat vatten eller vid gödsling.