Kan jag göra något för att mina djur ska bli av med ehec?

Generellt renar sig idisslare själva från ehec inom några månader. Ehec-smittan kan däremot bita sig kvar i en besättning när nya djur som inte haft bakterien tidigare smittas och bidrar till att smittan sprids vidare. Generella besättningsåtgärder för att snabbare bli av med ehec-smitta handlar om skötselrutiner, hygienbarriärer mellan djur, generella hygienregler och regler för hantering av gödsel, m.m.

Idisslare renar i regel sig själva från ehec

De flesta idisslare i en besättning som utsöndrar stec O157:H7, den vanligaste ehec-bakterien, gör det bara i låga halter och då bara under kortare perioder. Dessa individer plockar upp bakterien men utan att koloniseras och bakterien passerar då bara tillfälligt genom mag-tarmkanalen och utsöndras i låga halter. En mindre andel av djuren blir dock koloniserade och utsöndrar bakterien i högre halter och under längre tid. De brukar i allmänhet rena sig från infektionen inom två månader. Mycket sällsynt kan vissa individer bli långvarigt koloniserade och utsöndra ehec upp till ett år. Ett fåtal av de koloniserade djuren kan under korta perioder utsöndra mycket höga halter av bakterien. De blir då s.k. “highshedders”, högutsöndrare, och kan utsöndra upp till 1–10 miljoner ehec-bakterier per gram träck.

Åtgärder för att påskynda att en gård snabbare blir fri från bakterien

Smittan i en besättning består genom att nya, oexponerade djur kontinuerligt introduceras. När dessa djur utsätts för smittan kan de koloniseras och därmed i sin tur börja utsöndra ehec i större mängder. Det leder i sin tur till att smittan finns kvar i stallarnas närmiljö. Mer smitta i miljön leder till att nya djur exponeras som sedan koloniseras och börjar utsöndra ehec, o.s.v.

De åtgärder man kan vidta på en gård syftar framför allt till tre saker:

  1. Skapa en närmiljö som gör det svårare för ehec-bakterierna att överleva.
  2. Skötsel- och hygienrutiner för att undvika spridning av bakterien inom besättningen.
  3. Hålla isär djurgrupper så att man undviker att ej tidigare exponerade individer utsätts för smitta från djur och miljöer där det kan finnas ehec.

Metoder för hygienisk närmiljö

  • Generella skötselrutiner för att få bort gödsel från boxen och se till att det är torrt och rent.
  • Bra foder- och vattenhygien i stallarna.
  • Om möjligt göra rent de stallavdelningar där djuren haft ehec och låta dem stå tomma under längre tid.
    • OBS! Använd inte högtrycksspruta då det istället effektivt sprider ehec i stallarna.
  • Bekämpning av flugor. Flugor som varit i kontakt med infekterad gödsel för med sig stora mängder ehec-bakterier och kan därför sprida smitta mellan olika delar av stallarna.
  • Användning av desinficerande medel som t.ex. Stalosan på betongytor för att avdöda och hålla ner smittrycket av ehec.

Håll isär djurgrupper

Om möjligt gäller det att hålla isär olika djurgrupper i en besättning så att de inte kommer i kontakt med varandra. Framför allt gäller det de kalvar som föds in i besättningen och nyanlända djur. De ska hållas borta från miljöer där det funnits djur som varit eller är bärare av ehec.

Håll isär de kalvar som föds in i besättningen från de djur som har varit/är bärare av ehec. Foto: Bengt Ekberg/SVA
Gå längst upp