Hur blir mina djur smittade av ehec?

Djur blir liksom människor smittade av ehec genom att de får i sig bakterien via munnen (s.k. fekal-oral smitta), oftast genom att slicka i sig den. Smittvägarna varierar; de kan smittas via kontakt med andra djur, genom foder och vatten, eller via fåglar och flugor som bär med sig bakterien. Ehec-smitta kan troligen även introduceras in i djurstallarna via människor som för med sig bakterierna på stövlar och utrustning.

Ehec-infektion är en fekal-oral smitta

Ehec-bakteriernas naturliga reservoar är framför allt i magtarmkanalen hos idisslare. Djuren utsöndrar bakterierna i avföringen varefter de sprids i deras närmiljö. Då idisslarnas matsmältning involverar att de idisslar, dvs tar upp föda från förmagarna och tuggar om den, återfinns även bakterierna i munnen på dem. Ehec-smitta kan därför även spridas den vägen.

På samma sätt som människor smittas djuren genom att de får i sig levande ehec-bakterier i munnen som tar sig ner i magtarmkanalen. Smittdosen är liksom hos människor låg. Bakterierna kan då i vissa fall kolonisera djurens mag- och tarmkanal varefter djuren bär på och utsöndrar bakterien under en längre tid. Ehec-bakterierna kan också enbart passera genom mag-tarmkanalen och då utsöndras de under kortare tid och i lägre halter.

Djur blir liksom människor smittade av ehec genom att de får i sig bakterien via munnen. Foto: Bengt Ekberg/SVA

Olika smittvägar för ehec till djur

Idisslare har ett naturligt beteende att slicka på varandra och saker i sin omgivning vilket gör att de lätt kan plocka upp eventuell ehec-smitta från sin närmiljö om bakterien finns där. De kan även plocka upp bakterien via infekterat vatten eller genom foder.

Om ett nötkreatur som utsöndrar bakterien ställs in i en gemensam box med andra djur som inte bär på bakterien kan man se att de andra djuren inom något dygn har plockat upp bakterien, vilket visar att ehec snabbt smittar mellan djuren. Man har även sett att nötkreatur kan smitta varandra när de transporteras i samma djurtransport in till slakterier. Inköp av djur som bär på ehec räknas därför som en viktig smittväg.

Studier har visat att flugor i nötbesättningar kan bära på stora mängder ehec-bakterier och därmed bidra till smittspridning inom en nötbesättning.

I USA har man visat att vilda fåglar, starar, som flyger runt mellan besättningarna och äter foder från foderborden på de olika gårdarna kan sprida smitta mellan besättningarna, troligen genom att de lämnar infekterad avföring på foderborden.

Som med många andra smittor överförs troligen även ehec-smitta mellan gårdarna genom att människor får med sig ehec-bakterier på stövlar eller utrustning från en smittad besättning, eller annan infekterad miljö. De kan sedan föra med sig smittan in till en annan besättning genom att inte desinficera/byta stövlar mellan gårdarna och/eller inte desinficera utrustningen de haft med sig.

Gå längst upp